Tervetuloa Kulta-Center verkkokauppaan!

Vinkit ja ohjeet

Tälle sivulle haluamme koota hyödyllistä tietoa asiakkaitamme varten!

 

MATERIAALIT:

KULTA(Au)

Kulta on hopean lisäksi korujen valmistuksessa yleisesti käytetty, pehmeähkö jalometalli.

Väreinä löytyvät keltakulta (keltainen), valkokulta (kirkas vaalean harmaa), sekä ruusukulta (punertava).

Kullan pitoisuuksista korukäytössä yleisimmät ovat 585(14K), sekä 750(18K). Luku kertoo puhtaan kullan määrän suhteessa seosmetalleihin tuhannesosina, eli 14 karaatin kullassa puhdasta kultaa on 585/1000, ja loput seosmetalleja jotka parantavat seoksen ominaisuuksia.

Kelta- ja punakultaisten tuotteiden huolto on helppoa ja korjaustyöt onnistuvat alan liikkeissä. Puhdistuksen voi hoitaa turvallisimmin kullalle tarkoitetuilla hoitotuotteilla. Muistathan aina varmistaa puhdistusaineiden sopivuuden korulle ammattilaiselta, mikäli koru sisältää korukiviä. 

Valkokultaiset korut ovat yleensä pintakäsitelty rodiumilla, joka on platinaryhmän metalli. Rodinoinniksi kutsuttu pintakäsittely parantaa valkokultaisen korun väriä kirkkaan vaaleaksi. On kuitenkin hyvä tietää, että pinnoite kuluu ajan kanssa riippuen sormukseen kohdistuvasta kulutuksesta vuosien saatossa. Rodinointi on mahdollista uusia kultasepällä, jolloin pintakäsittely saa korusta lähes uudenveroisen!

 

HOPEA(Ag)

Hopea on yleisin kirkkaan vaalean harmaa metalli, joka on suhteessa kultaan edullinen jalometalli. Hopeaa käytetään koruteollisuuden lisäksi myös pöytähopeissa, kelloissa, sekä koriste-esineissä.

Yleisin hopean pitoisuus koruissa on 925, eli sterling-hopea.

Hopeakoruja voi puhdistaa lämpimällä miedolla saippuavedellä, huuhdella huolellisesti ja kuivata hyvin. Hopean puhdistukseen on olemassa myös useita erilaisia nestemäisiä ja tahnamaisia puhdistusaineita, joiden käyttöön kannattaa tutustua huolella. Useimmiten nämä puhdistusaineet sisältävät aineita, jotka kirkastavat ja poistavat tummentumia. Muista aina tarkastaa puhdistusaineen soveltuminen korulle, mikäli se sisältää korukiviä.

Hopeakorujen tummuminen johtuu kemiallisesta reaktiosta iholla ja siihen vaikuttaa ihon pH-arvo. Hopean tummuminen käytössä on siis täysin henkilökohtaista ja vaikea arvioida kokeilematta.

 

PLATINA(Pt)

Hintansa takia platinaa käytetään lähinnä vihki- ja kihlasormuksissa.

Väriltään platina on vastaavaa kuin valkokulta, mutta ominaisuuksiltaan hankalampi työstettävä.  Platinan pitoisuudet ovat 850, 900, 950 ja 999.

 

PALLADIUM(Pd)

Valkokullassa valkoisen värin tuottavana seosteena käytettävä palladium on tuorein jalometallilainmukainen metalli.

Väriltään palladium on itsessään kirkkaan harmaan vaalea.

Palladiumin hyväksytyt pitoisuudet ovat 500, 850, 950 ja 999.

 

 

MUUT MATERIAALIT:

HELMET

Helmiä on sekä synteettisiä, että aitoja. Aidot helmet ovat erittäin alttiita ympäristön vaikutuksille, eli ne eivät kestä esimerkiksi kemikaaleja.

Näin ollen aidot helmet tulee pukea viimeisenä päälle hiuslakan ja hajuveden jälkeen, sekä ottaa ensimmäisenä pois. Helmikoruissa kannattaa myös muistaa niiden arkuus kosteudelle, eli helmikoruja ei saa käyttää esimerkiksi suihkussa.

Helmiä ei tule puhdistaa hopeanpuhdistusaineilla eikä muillakaan aineilla, joissa ei erikseen mainita soveltuvuutta helmille. Useimmiten puhdistus onnistuu pyyhkimällä pehmeällä puuvillaisella liinalla!

 

 

JALO- JA KORUKIVET:

TIMANTTI

Käytetään hintansa ja ominaisuuksiensa vuoksi pääsääntöisesti kulta-, sekä platinakoruissa. Nykyisin myös hopeakoruissakin.

Väreinä yleisin ja suosituin on valkea (kirkas). Luonnosta löytyviä timantteja on eri sävyisiä kuten kirkkaita, kellertäviä ja shampanjan sävyisiä. Timantti on kuitenkin mahdollista värjätä kemiallisesti esimerkiksi mustaksi, punaiseksi, pinkiksi ja vihreäksi. Näin ollen timantistakin löytyy jokaiselle toivottu sävy!

Timantin arvostettuina ominaisuuksina on sen kovuus, joka luo siitä kestävän kiven korukäyttöön ja laadukkaissa timanteissa sen ulkonäkö säihkyvänä arvokivenä.

Timantti on tunnetuin jalokivi, jota on käytetty koruissa kauan. Timantti on luonnosta löytyvä arvokas jalokivi, jonka arvon määrittävät puhtaus, hionta ja väri. GIA -luokitusjärjestelmän mukainen taulukko:

GIA

 Lähde: Sandberg -timanttikorut

 

Kuutiollinen zirkonia (CZ)

Yleisin koruissa käytettävä timanttia ulkonäöllisesti muistuttava synteettinen kivi. Zirkoniassa huomioitavaa on kuitenkin pitkäaikaisen käytön jäljet, jolloin kivi voi samentua ajan kanssa.

 

Kellojen ominaisuudet:

MATERIAALI

Muovi - lasten- ja trendikellot, edullinen ja kevyt

Messinki/edulliset metalliseokset - edullisen hintaluokan kellot, jotka yleensä pinnoitettuja

Ruostumaton teräs - kestävä ja pitkäikäinen materiaali, laadukas

Titaani - kevyt ja kestävä materiaali, yleensä allergisoimaton materiaali, laadukas

Rannekkeita on metallisia, nahkaisia, muovisia ja silikonisia. 

 

KONEISTO

Kvartsikelloissa kello saa liike-energiansa paristosta, joka kestää riippuen kellon iästä ja kunnosta yleensä n. 1-3 vuotta. Kvartsikellot ovat siis paristokelloja ja niiden käyntitarkkuus on tarkempi kuin mekaanisilla kelloilla.

Mekaanisissa kelloissa kello toimii nimensä mukaisesti mekaanisesti eikä käytä ollenkaan elektroniikkaa. Kun paristoja ei tarvita, kello on myös ekologinen vaihtoehto ja ei vaadi säännöllistä pariston vaihtoa muutaman vuoden välein.

 

LASI

Akryylilasi - edullinen lasi, pehmeähkö materiaali naarmuuntuu herkemmin. Kestää iskuja melko hyvin pehmeytensä ansiosta.

Mineraalilasi - suhteellisen kovaa ja kestävää, kovuutensa vuoksi ei kuitenkaan kestä kovia iskuja

Safiirilasi - arvokkaampi ja kestävä vaihtoehto, suuri iskunkestävyys ja käytössä lähes naarmuuntumaton

 

VESITIIVIYS

30M - roiskevesitiivis

50M - vesitiivis

100M - kestää pinnan alle upotusta ja uintia tietyissä rajoissa

200M - sukelluksen kestävä

Vesitiiviyteen vaikuttavia tekijöitä ovat kellon ikä ja käyttö. Veden alla nupin on ehdottomasti oltava täysin kiinni ja painikkeiden käyttö kielletty. Kellon vanhetessa myös kellon tiivisteet vanhenevat, ja vesitiiviys heikkenee. Muistathan siis huoltaa kelloasi!

 

OMINAISUUKSIA

KRONOGRAFI - ajanottomahdollisuus, yleensä erillisillä painikkeilla ja kellotaulussa omat erilliset taulut ajan seurantaan.

KRONOMETRI - kellon koneisto, joka läpäissyt sveitsiläisen tarkastuselimen tarkkustestit. 

ANA-DIGI - kellomallit, joissa sekä osoitinnäyttö viisareilla sekä digitaalinäyttö. Lisätty elektroniikka mahdollistaa ominaisuuksia kelloon, kuten ajanotto ja herätyskello.

 

 

 

 VINKIT JA EHDOTUKSET // Näistä linkeistä löydät koottuna lahjavaihtoehtoja erilaisiin tilaisuuksiin ja tarkoituksiin